Τι είναι τα ένθετα και τα επένθετα;

Τα ένθετα και τα επένθετα είναι σφραγίσματα πορσελάνης που σε αντίθεση με τα παλιά, άσχημα μεταλλικά σφραγίσματα δεν φαίνονται όταν χαμογελάτε ή γελάτε. Μόνο εμείς και εσείς θα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Είναι κατάλευκα όπως τα δόντια που προορίζονται να γεμίσουν, έτσι αν ψάχνετε να απαλλαγείτε από τα παλιά, απαίσια σφραγίσματα αμαλγάματος, αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία σας.

Σε τι διαφέρουν τα ένθετα από τα επένθετα;

Τα ένθετα είναι μικρότερο από το επένθετα. Όπως δηλώνει και το όνομά τους, τοποθετούνται εντός της κοιλότητας στο πάνω μέρος του δοντιού και δεν υπερβαίνουν τις ακμές της επιφάνειας του δοντιού. Τα ένθετα γεμίζουν μικρότερες κοιλότητες. Τα επένθετα επεκτείνονται και πέρα από τις ακμές του δοντιού, γεμίζοντας μεγαλύτερες κοιλότητες που μπορεί να περιλαμβάνουν και την πλευρική και την πάνω επιφάνεια του δοντιού.

Οδοντιατρική πορσελάνη

Το οδοντικό σμάλτο και η οδοντιατρική πορσελάνη είναι αμφότερα φωτοδιαπερατά και αντιδρούν στο φως με παρόμοιο τρόπο. Το φως που μπαίνει στο σμάλτο του δοντιού αντανακλάται στην οδοντική επιφάνεια από κάτω, την οδοντίνη, που είναι κίτρινη. Το φως που διαπερνά την πορσελάνη αντανακλάται στην οδοντιατρική συγκολλητική ουσία που χρησιμοποιείται για να την προσαρμόσει στο δόντι. Και στις δύο περιπτώσεις αποτέλεσμα είναι μια ολόλευκη λάμψη που σημαίνει όμορφα και υγιή δόντια.

Ένθετα και επένθετα vs μεταλλικά σφραγίσματα

  • Τα ένθετα και τα επένθετα είναι δυνατότερα επειδή είναι μονίμως ενωμένα με τα δόντια. Τα μεταλλικά σφραγίσματα δεν είναι. Τα πορσελάνινα σφραγίσματα κρατούν τα δόντια μαζί, σπρώχνοντας προς τα μέσα τα δόντια με τα οποία είναι ενωμένα. Τα μεταλλικά σφραγίσματα σπρώχνουν τα δόντια προς τα έξω αντίθετα προς την περιφέρεια του δοντιού γιατί είναι σφιχτά «χωμένα» μέσα στην κοιλότητα. Σταδιακά αδυνατίζουν το δόντι και μπορεί να προκαλέσουν ράγισμα.

  • Τα ένθετα και τα επένθετα δεν αντιδρούν στις ζεστές και κρύες ουσίες στο στόμα, όπως κάνουν τα μεταλλικά σφραγίσματα. Τα μεταλλικά αμαλγάματα είναι φτιαγμένα από υδράργυρο μαζί με μικρές ποσότητες χαλκού, κασσίτερου, αργύρου και ίχνη ψευδαργύρου. Αυτό το μείγμα αντιδρά στο ζεστό και το κρύο και συστέλλεται ή διαστέλλεται ελαφρά με κάθε ζεστό ή κρύο πράγμα στο στόμα. Αυτό ασκεί επαναλαμβανόμενη πίεση στα δόντια, αδυνατίζοντάς τα με τον καιρό.

  • Τα ένθετα και τα επένθετα δεν θα κουνηθούν και δεν θα χαλάσουν ποτέ. Καθώς τα μεταλλικά σφραγίσματα γερνούν, μπορεί να φύγουν από τη θέση τους, ενώ τα πορσελάνινα ένθετα και επένθετα είναι πλήρως ενωμένα με το δόντι. Είναι μέρος του δοντιού και θα παραμείνουν έτσι για πάντα.

  • Τα ένθετα και τα επένθετα είναι ελκυστικά. Η πορσελάνη που χρησιμοποιείται, προσαρμόζεται στον ακριβή τόνο του λευκού που έχουν τα δόντια σας. Η πορσελάνη, όπως και το σμάλτο, λάμπει στο φως, δίνοντάς σας ένα νεανικό, υγιές χαμόγελο.